Kyokushin

Karate bestaat al honderden jaren en is ontstaan uit 1 soort verdedigingssysteem. Vroeger werden de Japanse soldaten, beter bekend als de samoerai, geleerd om zichzelf te verdedigen. Ze leerden niet alleen hoe ze zichzelf konden verdedigen met hun blote handen, maar ook met wapens zoals het samouraizwaard, de speer, een mes of met pijl en boog.Toen er geen oorlogen meer waren, werden de soldaten ontslagen uit het Japanse leger.

Om in leven te blijven leerden ze boeren om zich te verdedigen tegen rovers en bandieten. Omdat de boeren geen wapens hadden werd ze geleerd om zich met hun gereedschappen te verdedigen, zoals bijvoorbeeld een lange stok of een dorsvlegel.

Sommige van deze gereedschappen kom je nu nog wel tegen, zoals de dorsvlegel in de vorm van wurgstokjes (nunchakus) of de lange stok (bo).

  • Sosai Mas Oyama

Vormen

Doordat sommige mensen beter waren in 1 onderdeel zijn er vele vormen van vechtsporten ontstaan. Doordat iemand goed kon omgaan met wapens is het kobudo ontstaan. Een ander vond vastpakken en werpen effectiever. Hieruit is judo en jiu-jitsu voortgekomen. Het karate is ontstaan vanuit de gedachte dat een combinatie van trappen en stoten het meest effectief zou zijn.

Vanuit deze vormen werden steeds nieuwe stijlen ontwikkeld. Door de geschiedenis heen hebben zich karatestijlen als Goju-ryu, Shotokan, Wado, Ashihara en natuurlijk het Kyokushin karate ontwikkeld.

Bij Ashido Karate Veendam wordt lesgegeven in het Kyokushin karate. Het Kyokushin karate is ontwikkeld door Masutatsu (Mas) Oyama (1923-1994) en is een full-contact karatestijl. Kyokushinkai staat bekend als de hardste vorm van “full contact” karate. Voor senioren worden wedstrijden gehouden zonder beschermers en vol contact is toegestaan. Binnen de  strenge kader regels, waarop vijf scheidsrechters per wedstrijd toezien, is het toegestaan de tegenstander te slaan of te schoppen. Verboden technieken zijn echter schoppen naar het kruis en de gewrichten, en stoten naar hoofd, ruggengraat, kruis en hals. Schoppen naar het hoofd zijn echter wel toegestaan.

Betekenis Kyokushinkai:

Kyoku: het uiterste, je gaat tot het uiterste om te bereiken wat je wilt bereiken.

Shin: waarheid, je doelen behaal je alleen door discipline, doorzettingsvermogen en de juiste mentaliteit

Kai: samenwerken, je werkt samen met elkaar en hebt respect voor elkaars standpunt

Maar wat is er nu zo bijzonder aan Kyokushin karate?

Allereerst wordt je geleerd respect te hebben voor je tegenstander.
Er wordt je geleerd om altijd door te zetten, ook al heb je het moeilijk.
Je leert hoe je jezelf kunt verdedigen tegen een aanval van een tegenstander en niet om aan te vallen;
Low-kicks, elleboogstoten en knietjes geven zijn heel normaal binnen het Kyokushin karate, bij veel stijlen mag dit niet.
Het Kyokushin karate heeft zijn eigen bandensysteem.

Bandensysteem Kyokushin

Bij Kyokushin begin je, net als bij elke andere vechtsport, met de witte band. Tijdens de examens kan je een of meerdere strepen op je band verdienen of een band van een andere kleur. Bij het Kyokushin kun je vervolgens de volgende banden halen: witte band/blauwe streep, blauwe band, blauwe band/gele streep, gele band, gele band/groene streep, groene band, groene band/bruine streep, bruine band, zwarte streep, zwarte band.

Bij de jeugd kunnen deze gekleurde strepen oplopen tot maximaal 4, afhankelijk van hoe moeilijk je de oefeningen vindt en hoe je ze laat zien tijdens het examen.

Op de zwarte band staan soms gouden strepen, dit geeft aan welke Dan de betreffende karateka heeft.

Hieronder kan je zien hoe dit eruit ziet: